Címkék

abbas (1) abd rabbo (1) abu bacir el assimi (1) abu obeida (1) adomány (1) ahmad abu al gheit (1) ai (1) aknavető (1) alagút (1) áldozat (1) al aqsa tv (1) al atatra (1) al ayyam (2) al habbash (1) al hayat al jadida (3) al kaida (1) al quds (1) amal (1) amnesty international (2) ansar al sunnah (1) arutz sheva (1) association for the disabled (1) aviation week (1) bander ababs (1) barbara crook (1) beach camp (1) biztonsági tanács (1) bombázás (1) bt (1) ciprus (1) civil (1) cla (2) csempész (1) csempészalagút (1) donatella rovera (1) dzsabalija (4) dzsbalija (1) dzsihád (1) egyiptom (2) élelmiszer (2) élő pajzs (2) emberi pajzs (3) ensz (6) eu (3) faiz a shawabke (1) fatah (3) fegyver (3) fegyverraktár (1) gáza (15) gaza weapons report (2) gerald steinberg (1) globe and mail (1) gyerek (1) gyerekműsor (1) gyógyszer (1) haaretz (2) háborús bűn (1) háború köde (2) hadi (1) haditengerészet (1) hajó (1) halott (5) hamasz (23) hana levi julian (1) hezbollah (1) humanitárius (1) humánpolitika (1) idf (8) imra (2) irán (2) iskola (2) israel national news (2) israel news (1) iszlám dzsihád (1) itamar marcus (1) izrael (3) izraeli hadsereg szóvivője (1) izz a din al qassam (1) jabalya (4) jenin (2) jerusalem post (4) john holmes (1) jordánia (1) kanada (1) kerem shalom (1) khan younis (1) kiképzés (1) kórház (1) külügyminisztérium (1) légierő (1) limassol (1) lopás (2) lorenzo cremonesi (1) maan (1) mecset (1) mentő (2) merénylő (1) mudzsahedin brigádok (1) nahal oz (1) nasser (1) nemzetközi büntetőbíróság (1) nemzetközi jog (1) népi ellenállási bizottságok szaladin brigádjai (1) ngo monitor (1) olasz (1) öngyilkos (1) öntött ólom (8) orosz (1) our home (1) palestinian media watch (3) palesztin (4) palesztin hatóság (4) palesztin iszlám dzsihád (3) palesztin médiafigyelő (4) pmw (3) qassim al moussawi (1) rakéta (1) ramallah (1) ramzi abed rabo (1) rendőrség (1) robbanóanyag (1) samira ahmed hassim (1) sderot (1) segély (4) segélyszállítmány (1) shahed (1) shin bet (1) subahi atar (1) suez (1) szíria (2) szociális ügyi minisztérium (1) szomália (1) szövetség a fogyatékosokért (1) szudán (1) takaró (1) tal alhawa (1) televízió (1) terror (1) terrorista (4) terrorista szervezet (20) terrorszervezet (22) tv (1) um abdullah (1) unrwa (6) un watch (1) verbuvál (1) világélelmezési program (1) vöröskereszt (1) vörös félhold (1) ynet news (1) youtube (1) ziyad abu ein (1) Címkefelhő

Népszerű hazugságok

Népszerű hazugságok, aktuálisan például olyanok, amelyekkel a Hamasz terrorista szervezet eteti a kritikátlanul befogadó nemzetközi és magyar médiát. A blog persze nem csak hazugságokat tartalmaz; célja felmutatni ezeket a hazugságokat, leleplezni őket, bemutatni a hátterüket, és felhívni a figyelmet a körültekintő, defenzív vezetés fontosságára!

Friss topikok

Hamis az ENSZ iskola elleni Izraeli támadás vádja

2009.02.03. 07:11 Pincehelyi

A UN Watch cikkéből:

Új jelentés: hamisnak bizonyultak az ENSZ "izraeli támadás az iskola ellen" vádjai

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának múlt hónapban tartott rendkívüli ülésén a világ diktatúrái -- és még demokráciák is -- felsorakoztak Izrael ellen, mert az "célbavett egy ENSZ iskolát". Egyedül Kanada voksolt a durván egyoldalú szöveg ellen.

A kanadai Globe and Mail újságírójának, Patrick Martinnak a beszámolója azonban felfedi, hogy ellentétben azzal, amit világszerte elterjesztettek, (1) nem hullottak izraeli gránátok az UNRWA iskola területére; (2) az ENSZ iskola udvarán menedéket keresők közül senki sem halt meg; és (3) ezen tények egyike sem gátolta az ENSZ egyik ügynökségét abban, hogy hamisan arról számoljon be, "közvetlen izraeli gránáttalálat ért két UNRWA iskolát ...".

Az emberi jogi tanács most vajon bocsánatot kér azért, mert hamisan ítélte el Izraelt “az Egyesült Nemzetek palesztinok segélyezéséért felelős ügynöksége létesítményeinek, ezek között iskoláknak, a célbavételéért a közel-keleti Gázában"?

Szokása szerint, amikor Izraelről van szó, a Tanács nem sokat foglalkozik a valós tényekkel. Az egyiptomi képviselő, Hisham Badr, az Arab Csoport nevében azt monda, “Izrael az Egyesült Nemzetek iskoláinak támadásakor nem tett különbséget a harcolók és a civilek között". Jemen szerint, “Az iskolák elleni támadások ... súlyos emberiség elleni bűntények.” Szudán azt nyilatkozta, hogy “az izraeliek őrült támadása Gázában, az Egyesült Nemzetek iskolái ellen is". Szíria kijelentette, hogy az "ENSZ iskolái tömegsírrá változtak". Katar, Szaud Arábia, és Dzsibuti is csatlakozott -- ahogy még néhány nyugati állam is. Argentína az “UNRWA iskolák elleni támadások" “független nemzetközi kivizsgálását” követelte. Szlovénia elítélte “az iskolák elleni izraeli támadásokat.” Svájc közzétette, hogy “legalább 46, az UNRWA iskolában fedezéket kereső civil halt meg.” Lesz ezen országok között egy is, amely bocsánatkérést tesz közzé, vagy megpróbálja módosítani a határozat hamis állításait és hamist premisszáit? Erre ne fogadjon.

____________________________________________________ 

Részletek Patrick Martin 2009. január 29-i cikkéből. A teljes cikk itt található angol nyelven:

http://www.theglobeandmail.com/servlet/story/LAC.20090129.GAZASCHOOL29/TPStory/?query=unrwa

 

Az előrenyomuló izraeli hadsereg aknagránátjai 43 civilt öltek meg a Dzsabalaja menekülttáborban a Gázai övezetben.

A jelentések szerint az áldozatok az Ibn Rushd fiúiskola épületében kerestek fedezéket. A létesítményt az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Palesztin Menekültek Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA) üzemelteti.

[...]

A fizikai bizonyítékok és szemtanúkkal (köztük az aknatámadás idején az iskola udvarán tartózkodó tanárral) folytatott beszélgetések egyértelművé teszik ezt.

Míg néhányan megsérültek a fehér-kék falú UNWRA területbe csapódó srapneltől, az iskola területén senki sem halt meg. Az incidensben megölt 43 ember mind kint volt, az utcán, ahova a három aknagránát becsapódott.

A hírrel csak egy probléma van: az emberek emlékezetébe vésődött történet nem volt egészen pontos.

Az iskolaudvarba csapódó egy vagy több gránátról szóló történetek pontatlanok. Bár vizsgálat alapját képezheti 43 civil megölése az utcán, semmiképpen sem hasonlítható a fedezéket keresőkkel tömött iskolaudvarba történő tüzeléssel.

A aknatámadás idején az udvaron tartózkodó tanár elmondta, hogy három hangos robbanást hallott, egymás után, majd sok kiabálást. "Az [udvarról jövő] üvöltözés irányába futottam", mondta. "Láttam, hogy az ott lévők közül néhányan megsebesültek, vágások voltak rajtuk. Felkaptam egy kislányt, aki a szeménél vérzett, és kifutottam az utcára segítségért. De amikor kiértem, pokoli őrület fogadott. Mindenfele testek, halottak, sebesültek, hús mindenütt."

A tanár, aki nem volt hajlandó a nevét megadni, mert elmondása szerint az UNRWA utasította a személyzetet, hogy a sajtónak ne beszéljenek, hajthatatlan volt: "Belül [az udvarban] 12 sérült volt, de senki sem volt halott."

"Három tanítványom halt meg," mondta. "De mind kívül voltak."

Hazem Balousha, akinek autós üzlete van az UNRWA iskolával szemközt, épp a gránátok hatótávolságán kívül tartózkodott, amikor a három gránát becsapódott. Egy újságírónak megmutatta, hova estek: az egyik az üzlettől jobbra, a másik balra, a harmadik pedig közvetlenül elé.

"Csak három volt," mondta. "Mind itt, kint az utcán."

A tragédia híre gyorsan elterjedt; segélymunkásokat és mentősöket idéztek, aki szerint az incidens az iskolánál töürtént, az UNRWA létesítményénél, ahol az emberek fedezéket kerestek. Hamarosan úgy állították be, hogy az iskola területén öltek meg embereket. És nemsokára kész volt a világbotrány.

[...]

John Ging, az UNRWA gázai műveleti igazgatója, a héten adott interjújában elismerte, hogy mindhárom izraeli aknagránát az iskolán kívül csapódott be, és "senkit sem ölt meg az iskolában".

"Elmondtam az izraelieknek, hogy egyik gránát sem az iskolába csapódott," mondta.

De miért tenne ilyet?

"Mert mindenkinek azt mondták, hogy az iskolában tartózkodó fegyveresek tüzét viszonozták. És ez nem igaz."

Ging az izraelieket okolja az áldozatok megölésének helyszínével kapcsolatos keveredésért. "Még egy videót is közzétettek, amelyen állítólag fegyveresek vannak az iskolaudvaron. De ezt már láttuk, 2007-ben", tette hozzá.

"Nézze meg a nyilatkozataimat", mondta. "Soha nem mondtam, hogy bárki is meghalt volna az iskolában. Tisztviselőink soha nem tettek ilyen állítást."

A Gázavárosban lévő Shifa kórházban a felfokozott érzelmi állapotban lévő Ging ezt mondta, amikor azon estén oda hordták a halottakat: "Azok mind családok voltak, akik fedezéket kerestek az iskolában... Gázában sehol sincs biztonság."

És hivatalos napi közlönyében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezt írta: "[2009.] január 6-án 42 embert öltek meg egy UNRWA iskola elleni támadás következtében ..."

Az ENSZ Humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) a helyszínt jól határozta meg - egy ideig. Napi közlönye "első jelentéseket" idézett, amelyek szerint "három tüzérségi gránát csapódott be az UNRWA Jabalia előkészítő leányiskolája közelében ..."

Ugyanakkor átfogóbb heti beszámolójában, amely három nappal később jelent meg, azt állította, hogy "izraeli gránátok két UNRWA iskolát értek közvetlenül ...".

Az ilyen hivatalos megszövegezés segít annak megmagyarázásában, miért terjedt el annyira az iskolában bekövetkezett halálok híre, de azt nem magyarázza meg, hogy az ENSZ ügynökségei miért engedték, hogy a téves értelmezés továbbra is fennmaradjon.

"Tudom, hogy senki sem halt meg az iskolában," mondja Ging. "De 41 ártatlan embert megöltek az iskola előtti utcában. Azok közül az emberek közül sokan az iskolában kerestek menedéket, és elbóklásztak az utcára.

"Izrael államnak erre választ kell adnia.. Mit tudtak, és milyen óvintézkedéseket alkalmaztak?"

© Copyright CTVglobemedia Publishing Inc. All Rights Reserved.

Forrás: UN Watch, 2009. február 2.

---

Szólj hozzá!

Címkék: kanada ensz un watch globe and mail unrwa

A bejegyzés trackback címe:

https://pophazugsag.blog.hu/api/trackback/id/tr5919591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása